1.700 yıllık savaş nihayet aydınlanıyor: Maya sunağının üzerindeki çizimler arkeologları hayrete düşürdü

Maya Sunağının 1.700 Yıllık Sırları Aydınlanıyor!

MS 4. yüzyıla ait Maya sunağının çizimleri, Amerikalı arkeologları şaşkına çevirdi. Guatemala’daki Tikal Maya yerleşiminde bulunan sunak, 1.700 yıllık bir savaşın izlerini taşıyor.

Brown Üniversitesi’nden arkeologlar, Tikal kentinin dışında bulunan bu sunağın çizimlerini analiz ederek önemli keşiflere imza attı. Çizimlerde, Maya Krallığı ile Meksika’nın Teotihuacan şehri arasındaki uzun süren düşmanlığa işaret eden kanıtlar ortaya çıktı.

Çizimlerde, tüy başlık takan bir figürün rüzgar tanrısını temsil edebileceği düşünülüyor. Ancak yapılan bir çalışma, bu çizimlerin Maya sanatından ziyade Teotihuacan şehrinin stil özelliklerini taşıdığını ortaya koydu. Bu keşif, Maya Krallığı ile Teotihuacan arasındaki siyasi anlaşmazlıklara ışık tutuyor.

Guatemala’nın kuzeyinde bulunan Tikal, Teotihuacan’dan gelen liderlerin ritüel nesneleri kopyalamak için ziyaret ettikleri ve buraya izler bıraktıkları bir bölge olarak biliniyor. Bir araştırmanın başyazarı olan Stephen Houston, “Teotihuacan’ın Tikal’e bıraktığı izler açık bir şekilde görülebilir” diyor.

Arkeologlar, sunağın darbe döneminde inşa edildiğini düşünüyor. Sunakta diri diri gömülmüş bir çocuk figürü bulundu ve bu uygulamanın Teotihuacan’da yaygın olduğu biliniyor. Tikal’da nadir görülen bu yöntem, Teotihuacan’a karşı duyulan öfkeyi yansıtıyor.

Maya uygarlığında genellikle binalar yıkılıp tekrar inşa edilirdi, ancak bu sunak ve kale gömülerek terk edildi. Bu politik gerilim, Tikal krallığının büyümesini engellemedi ve Teotihuacan darbesinden sonra bile bölge, Maya uygarlığının merkezi olarak varlığını sürdürdü.

Related Posts

Youtube herkesin günde en az 1 kere tıkladığı özelliği tamamen kapatıyor

Youtube yıllardır kullanılan trendler sekmesini kapatma kararı aldı.

Lazca artık Google’ın listesinde: Kelimelerdeki sır ortaya çıkarılacak

Google, tehlike altındaki dilleri koruma hedefiyle geliştirdiği Woolaroo platformuna Lazcayı da ekleyerek sessiz ama tarihi bir adım attı. Güneydoğu Karadeniz’in kadim sesi, yapay zekâ destekli bu sistem sayesinde yeniden yankı bulurken; çay bardağından serendere kadar pek çok kültürel öge artık Lazca ismiyle anılacak.

Yapay zeka ile gelen protez devrimi! Akıllı protezler dikkat çekiyor

Tıp dünyası, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin protez organlarla entegrasyonu sayesinde çığır açan gelişmelere sahne oldu. Yapay zeka destekli protez organlar, hem hastaların yaşam kalitesini artırıyor hem de sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde …

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.