Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay! Arabeske ilgi nereden?

İstanbul (İGFA) – Ferdi Tayfur’un vefatının ardından arabesk müziğin değerlendirildiği “Arabesk” kitabının yazarı Prof. Dr. Nazife Güngör, arabesk konusunu ele aldı. Prof. Dr. Güngör, döneminde ilk defa bir müzik türünün kitlesel olarak ilgi gördüğünü ve Ferdi Baba, Orhan Baba, Müslim Baba gibi sanatçıların halk tarafından sevildiğini belirtti.

Ferdi Tayfur’un halk tarafından sahiplenildiğini ve sadakatle desteklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Nazife Güngör, “Çünkü o her zaman onlarla oldu. Yaşam tarzını veya müzik tarzını hiç değiştirmedi ve kitlelerin sevgisini kaybetmedi” dedi.

Prof. Dr. Güngör, arabeskin bir müzik türü olmaktan ziyade kitlesel bir olay olduğunu belirterek, “Müzik sanatının incelikleri, notaları veya enstrümanları değil, sanatçının kimliği, geçmişi ve söyledikleri önemlidir” ifadelerini kullandı.

Ferdi Tayfur, Halkın Sesi…

Sanatçının yaşam tarzının önemine değinen Prof. Dr. Nazife Güngör, “Gecekondulular, Ferdi’yi sevdi çünkü onları anlıyordu. Şarkıları, yaşam mücadelesini yansıtıyordu. Ferdi, yoksulluktan gelerek İstanbul’a tutunmaya çalışan insanların sesi oldu. Bu nedenle plakları hızla tükeniyor, konserlerine yüzbinlerce insan katılıyordu” şeklinde konuştu.

Müzik türüne ilişkin tartışmaların başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Nazife Güngör, “En kaliteli müziği yapanlar genellikle kitlelerden ilgi görmezken, arabeskin bu denli ilgi görmesinin nedeni nedir? Araştırmacılar, psikologlar bu soruların cevaplarını aramaktadır. Kitleleri etkileyen şey nedir?” diye sordu.

Related Posts

Son dakika: CHP otobüs şoförü için 13 yıl hapis istenildi

CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförü Gökhan Gülyurt hakkında, polislerin “dur” ihtarına uymayıp aracı üzerlerine sürdüğü gerekçesiyle, zincirleme şekilde “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 13 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

Antalya’da denizde erkek cesedi bulundu!

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi açıklarında denizde erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan kişinin yabancı uyruklu olabileceği değerlendiriliyor.

Bakanlık İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza kesti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Tire ilçesinde açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL idari para cezası uyguladı.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir