Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Şiddetli rüzgar Kocaeli’ni uçurdu

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde sağanak ve şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan sağanak ve rüzgar sabah saatlerinde etkisini arttırdı.

Dut yemek isteyen çocuğun eli korkuluk demirine saplandı

Şırnak’ta dut yemek isterken eli korkuluk demirine saplanan 8 yaşındaki çocuk hastaneye kaldırıldı.

4 kişi sokak ortasında kadını kaçırmaya çalıştı

Bir kadını zorla araca bindirmek isteyen 4 şüpheli tutuklandı. Geçtiğimiz haftalarda da İstanbul Şişli’de Bahar Aksu, 37 yaşındaki eski eşi Rüstem Elibol ve 35 yaşındaki arkadaşı S.S. tarafından bir arabaya zorla bindirilerek kaçırılmak istenmiş, Elibol Aksu’yu öldürmüştü.

Trump’tan Gazze açıklaması: Önümüzdeki ay boyunca çok iyi şeylerin olacağını düşünüyorum

Trump’tan Gazze açıklaması: Önümüzdeki ay boyunca çok iyi şeylerin olacağını düşünüyorum

ABB Başkanı Mansur Yavaş’dan yargı hamlesi! AKP’li Gökçek’i tanık olarak gösterdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş son günlerde kamuoyunda ‘bardak alımı’ konusundaki iddiaları yargıya taşıdı. AKP Milletvekili Osman Gökçek ile İl Başkanı Hakan Han Özcan tanık olarak gösterildi; bildiklerini savcılıkla paylaşmaları istendi.

Dünya Bankası Suriye’deki faaliyetlerine yeniden başlıyor

Dünya Bankası’nın Suriye’deki faaliyetleri ülkede 2011’de çıkan iç savaşın ardından durdurulmuştu. Durdurma kararı ülkenin bankadan, kalkınma kredileri, hibe ve teknik danışmanlık gibi yardımları almasını engellemişti. Eski Başkan Beşar Esad’ın geçen …