Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Beyaz Saray sözcüsü net konuştu: ‘Ülkenin Harvard’lıya değil, elektrikçiye ihtiyacı var’

Trump yönetimi, Harvard’a verilen 100 milyon dolarlık fonu kesmek istiyor. Beyaz Saray, paranın meslek liselerine gitmesi gerektiğini savundu. Leavitt, “Daha çok elektrikçiye, daha az LGBTİ+ yüksek lisansına ihtiyacımız var” dedi. Ayrıca kampüslerdeki antisemitik eylemlere karşı sıfır tolerans vurgusu yaptı.

Trump, Ukrayna’da barış için yol haritasını belirledi

Trump, Ukrayna savaşında yeni bir yol haritasını iki hafta içinde açıklayacağını söyledi. Kararın Rusya’nın tavrına bağlı olduğunu belirten ABD Başkanı, “Putin bizi kandırıyorsa karşılığını alır” dedi. Trump, sivillere yönelik saldırılar nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını da vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Rutte’nin yeni formülü: Trump ve Avrupa ülkelerini uzlaştırabilecek mi?

NATO’nun Lahey’de yapılacak 2025 zirvesi yaklaşıyor. Uzmanlar, zirve öncesinde Genel Sekreter Mark Rutte’nin savunma harcamalarındaki yeni hedef için hem Donald Trump yönetiminin “yüzde 5” talebine karşılık vermek hem de Atlantik’in iki yakasını uzlaştırmak için duyurduğu yeni formülü, dengeli ve pragmatik bir yaklaşım olarak yorumladı.

Ukrayna lideri Zelensky, silah üretimini artırmak için fon arayışıyla Berlin’e gidiyor

Ukrayna lideri Zelensky, silah üretimini artırmak için fon arayışıyla Berlin’e gidiyor

Yeni uygulama 5 ilde başladı: Artık sayaç okumak için binanıza gelmeyecekler

Ege’deki 5 ilde yaklaşık 9,4 milyon nüfusa elektrik hizmet veren Adm-Gdz Dağıtım Grubu, GSM kapsama alanı dışında bulunan bölgelerde elektrik sayaçlarını uydu desteğiyle okuyan sistemi Türkiye’de ilk kez uygulamaya başladı. Muğla’nın Milas ilçesinde pilot olarak uygulanan projeyle sayaçlardaki veriler modemlerle toplanarak, özel bir firmanın alçak yörüngeli 12 uydusu aracılığıyla şirkete iletiliyor.

Rusya Haziran’da taarruza hazırlanıyor, Ukrayna ise hala ateşkes belgesi bekliyor

Rusya, İstanbul’da başlattığı barış görüşmelerinin yeni turunda Ukrayna’dan ayrımcı yasaları kaldırmasını isteyecek. Kiev ise Berlin’de Almanya’dan yeni silah desteği ararken, Rus ordusunun Sumi yakınlarına 50 bin asker yığması bölgedeki tansiyonu yükseltti.