55 yaşın altındakiler dikkat: Geceleri birkaç kez idrara çıkıyorsanız sebebi bu hastalık olabilir

Gecenin bir vakti uyanıp idrara çıkmak eğlenceli olmasa da, zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak, özellikle 55 yaşın altındaysanız ve geceleri birden fazla kez uyanıyorsanız, bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Çoğu yetişkin günde altı ila yedi kez idrara çıkar ve altı ila sekiz saatlik bir uyku süresiyle geceyi kesintisiz geçirebilirler. Konusunda uzman ürolog Rena Malik, York Post’a verdiği bir röportajda, insanların gece idrara çıkma sıklığının pelvik taban sağlıklarıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Ürolog, pelvik tabanın organları destekleyen bir hamak gibi işlediğini ve eğer bu bölge zayıfsa veya düzgün çalışmıyorsa, aşırı aktif mesane sorununa yol açabileceğini açıklıyor. Yaşlandıkça vücut değişir ve bu, idrar üretimini de etkiler. Ürolog Malik, 55 yaşın üzerindeyseniz, geceleri bir kez uyanmanın oldukça yaygın bir durum olduğunu belirtiyor.

“Mesanen, fazla suyu tutamayacak kadar dolduğunda, bir kez uyanman gerekebilir” diyor.

 Pelvik taban kasları zayıflamış olabilir

Ancak daha gençseniz, tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanmak, rutininizin bir parçası olarak kabul edilebilecek bir durum değildir. Malik, bunun aşırı aktif mesane veya zayıflamış pelvik taban kaslarına işaret eden karmaşık bir semptom olabileceğini belirtiyor.

Alıntı yapılan medya kuruluşu, “Eğer gece boyunca birden fazla kez idrara çıkmak için uyanıyorsanız, nokturnal pollakiüri veya nokturi hastalığına yakalanıyor olabilirsiniz” şeklinde bir açıklama yapıyor.

Alışkanlıklar da önemli bir rol oynar. Yatmadan önce çok fazla su içiyorsanız, mesanenizi fazla çalışmaya zorlayabilirsiniz.

Ürolog, “Yatmadan önce çok fazla su içerseniz veya yatağınızın yanında bir bardak su bulundurursanız, idrara çıkmak için uyanmanız gerekecektir” diye açıklıyor.

Ne içtiğiniz de önemlidir çünkü alkol ve kafein diüretik özellik gösterir; yani tükettikten birkaç saat sonra tuvalete gitme isteğinizi artırır. Malik, yatmadan birkaç saat önce sıvı tüketiminden kaçınmayı öneriyor. Bu, kahvenizi tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez; bazen sadece bazı küçük ayarlamalar yapmak yeterlidir.

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Fazla yemek tümörleri besliyor

Prof. Dr. Necdet Üskent, ‘’Araştırmalara göre öğün sayısı fazla, karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme vücuttaki tümörü büyütüyor’’ dedi.