Güney Kore liderinin azli öncesinde büyük tedbir!

Güney Kore Devlet Başkanının Azil Davası Karar Gününde

Güney Kore’de sıkıyönetim ilanının ardından tutuklanan ve devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol’un azil davasının karar gününde çıkabilecek olaylara müdahale etmek üzere başkent Seul’de 14 bin çevik kuvvet polisi görevlendirme kararı aldı.

SONA YAKLAŞILDI

Yoon’un 3 Aralık’ta ilan ettiği sıkıyönetimle ilgili azil davasını geçtiğimiz ay tamamlayan sekiz yargıçlı Anayasa Mahkemesi’nin uzun süredir beklenen kararını bu hafta vermesi bekleniyor.

DAVA İÇİN ÜLKEDEKİ POLİSLERİN YÜZDE 60’I GÖREVLENDİRİLDİ

Yonhap’ın emniyet yetkililerine dayandırdığı haberine göre, söz konusu azil kararının ardından gelişmesi muhtemel olaylara karşı ülkedeki toplam çevik kuvvet ekinin yüzde 60’ı başkent Seul’de konuşlandırılacak.

BİNLERCE GÜVENLİK KUVVETİ

Polis, başlangıçta 12 bin kişilik bir güç görevlendirmeyi planlarken geniş çaplı protestolar, bunlardan kaynaklanabilecek beklenmedik durumlarla mahkeme de dahil önemli tesislere yönelik olası saldırılara karşı bu sayının 14 bine çıkarılmasına karar verdi.

Ayrıca, polis, yasa dışı insansız hava aracı uçuşlarına karşı hazırlıklı olmak için de bölgeye anti-drone ekipleri konuşlandıracak.

AZİLDEN SONRA NELER OLACAK?

Mahkemenin bu hafta karara varması beklenirken yasa gereği azlin gerçekleşmesi halinde Güney Kore’de 60 gün içinde başkanlık seçimi yapılması gerekiyor. Öte yandan, azil isteminin reddedilmesi halinde Yoon, 2027’ye kadar görev yapacak.

Ocak ayında Yoon’un yüzlerce destekçisi, mahkemenin görevden uzaklaştırılan başkanı resmen tutuklama kararını protesto etmek için Seul’deki bir mahkemeyi basmıştı.

YARGI SÜRECİ

Güney Kore Ulusal Meclisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle azlini istediği ve bu sebeple görevden uzaklaştırılan Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olan Yoon, 10 saati aşkın sorgulamanın ardından gözaltı merkezine nakledilmişti.

Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak’ta tutuklanan Yoon, Seul Merkez Bölge Mahkemesinin kararıyla Seul Gözaltı Merkezinden 8 Mart’ta çıkmıştı.

Mahkeme, Yoon’un fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin verirken, hakkında başlatılan azil süreci ve ceza davaları ise devam ediyor.

KAYNAK: AA

Related Posts

Son dakika: CHP otobüs şoförü için 13 yıl hapis istenildi

CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförü Gökhan Gülyurt hakkında, polislerin “dur” ihtarına uymayıp aracı üzerlerine sürdüğü gerekçesiyle, zincirleme şekilde “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 13 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

Antalya’da denizde erkek cesedi bulundu!

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi açıklarında denizde erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan kişinin yabancı uyruklu olabileceği değerlendiriliyor.

Bakanlık İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza kesti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Tire ilçesinde açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL idari para cezası uyguladı.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.