Laboratuvarda insan dişi üretildi

Laboratuvarda İlk Kez İnsan Dişi Üretildi: Diş Hekimliğinde Devrim Yaratacak Buluş!

King’s College London’daki bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre laboratuvarda ilk kez başarılı bir şekilde insan dişi üretildi. Bu büyük atılımın gelecekteki terapilerde kaybedilen dişlerin yeniden çıkmasına ve diş implantlarının alternatif olarak kullanılmasına olanak sağlayabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, diş gelişimi için gerekli ortamı taklit eden, hücrelerin sinyal göndermesini ve diş oluşturmaya başlamasını sağlayan özel bir malzeme geliştirdi. Bu yapılan çalışma, diş bakımında devrimsel bir etki yaratabileceği belirtilen müthiş potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

İddiaya göre, insanlar yetişkinlik döneminden sonra sadece bir set dişe sahip olmalarına rağmen, bazı hayvanlar gibi köpekbalıkları ve fillerin yeni dişler çıkarabildiğini belirtildi. Bu nedenle, dişlerin yenilenebilmesinin diş hekimliği alanında büyük bir adım olacağı öne sürülüyor.

Diş implantları ve dolguların aksine, laboratuvarda yetiştirilen dişlerin hastanın kendi hücrelerinden yapıldığı ve çeneye nasıl entegre olabileceği ve doğal bir diş gibi kendini tamir edebileceği de belirtildi.

10 yılı aşkın süredir Imperial College London ile işbirliği içinde yürütülen araştırma hakkında konuşan Diş Hekimliği, Ağız ve Kraniyofasiyal Bilimler Fakültesi’nden bilim insanı Xuechen Zhang, dolguların ve implantların doğal diş işlevini geri kazandırmadığını belirtti.

Bu inanılmaz buluşun, diş onarımı ve rejenerasyonunda sürdürülebilir ve etkili çözümler sunarak diş bakımında devrimsel bir etki yaratabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar şimdi iki olası yaklaşımı değerlendiriyor: İmplant yapmadan önce laboratuvarda bütün bir dişi büyütmek ya da erken evre diş hücrelerini doğrudan hastanın çenesine yerleştirerek gelişmeye devam etmelerini sağlamak.

Gelecek vaat eden yenilikçi tekniklerin entegrasyonuyla, diş bakımında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirten Dr. Angelova Volponi, bu alandaki ilerlemelerin diş onarımı ve rejenerasyonunda devrimsel bir etki yaratabileceğine vurgu yaptı.

Related Posts

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.

Toyota’yı satın almayı planlıyordu! Araç üretim devi iflas başvurusunda bulundu!

Çin otomotiv pazarında elektirik araç üretimiyle öne çıkan Neta Auto’nun iflas başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

Şüpheli e-postalarda asla aboneliği iptal etme düğmesine tıklamayın, işte nedeni

Gelen kutunuza düşen spam e-postalardan kurtulmak isterken daha büyük bir tehlikeyi tetikliyor olabilirsiniz. Uzmanlar, şüpheli e-postalarda “abonelikten çık” bağlantılarına tıklamanın düşündüğünüzden çok daha riskli olabileceği uyarısında bulunuyor.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.