Talan yasası gün sayıyor

Madencilik Şirketlerine Orman ve Zeytinlikleri Açacak Yasa Teklifi TBMM Gündemine Geliyor

Iktidarın maden şirketlerinin orman ve zeytinlik alanlarına zarar vermesine imkan sağlayacak yasa teklifi, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı beklemeden teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerinin başlatılmasına olanak tanıyacak olan bu yasa teklifi, her türlü eleştiriye rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

“Madenciliğe Hayır!”

İktidar, “süper izin” mekanizması ile kritik ve stratejik maden yatırımlarının önünü açtığını savunurken, TEMA, WWF-Türkiye ve Doğa Derneği gibi çevre örgütleri, doğadan ziyade madencilerin önceliklendirildiği görüşüne karşı çıkıyor. Çevre örgütleri, yasa teklifinin sadece zeytinlikleri değil, ormanları, korunan alanları, sulak alanları ve yaban hayatı geliştirme sahalarını da madenciliğe açmayı kolaylaştırdığını vurguluyor.

Yasa teklifinin 11. maddesi, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlarken, bu alanlardaki zeytin ağaçlarının aynı il veya ilçede farklı bir alana taşınmasını öngörüyor. Ayrıca, ÇED izin süreçleri de 4 ay ile sınırlandırılıyor.

Yasada geçen “ÇED sürecinde hukuki öngörülebilirliğin artırılması” ifadesi, vatandaşları hangi maden projelerinin onaylandığı yerine hangilerinin reddedildiğini takip etmeye zorlayacak şeklinde yorumlanıyor.

Geçtiğimiz hafta TBMM önünde yasa teklifini protesto eden vatandaşlar, “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz, madenlere gömülmeyeceğiz” sloganları atmışlardı. Yasa teklifi, Genel Kurul’da kabul edilirse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.

Zeytin Ağaçları Taşınırken Kurudu!

Zeytinliklerin taşınmasıyla ortaya çıkabilecek çevresel felaket, Aydın’ın Çine ilçesinde görülmüştü. Çine Yaşam Platformu’ndan Ahmet Uslu, Evrensel Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 2023 yılında taşınan 150 zeytin ağacının yüzde 80’inin kuruduğunu belirtti. Zeytin ağaçlarının en az 50-60 yaşında olduğunu vurgulayan Uslu, “Zeytinliklerin taşınarak kurutulduğu bu alanda Zeytin Katliamı Müzesi oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Bakanlık stratejisini açıkladı! 3 ayda 1 trilyon lira iç borçlanma planı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz-eylül döneminde 906,1 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 1 trilyon 74,3 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. BAKANLIK 3 AYLIK STRATEJİSİNİ AÇIKLADI Bakanlık, gelecek 3 aylık döneme ilişkin iç borçlanma …

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.

Trump’ın göçmen politikaları ABD turizmini fena vurdu

ABD, 2025 yılında dünya genelinde turizm harcamalarında düşüş yaşayan tek ülke oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayımlanan Ekonomik Etki Raporu’na göre, 2024’te 181 milyar dolar olan yabancı turist harcaması, bu yıl 169 milyar …

Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ulaştırma ve altyapıya yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 22 yıl önce göreve başladıktan sonra çok büyük önem verdiği ulaştırma ve altyapı yatırımlarına yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yapıldı.” dedi.