ABD’den İsrail Başbakanı Netanyahu’ya: ‘Hayal kırıklığı içindeyiz’

İsrail güçleri, gece saatlerinde Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine saldırı düzenledi. Saldırılarda aralarında çocukların da olduğu en az 14 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin orta kesiminde bulunan Nusayrat Mülteci Kampı’nda bir evi hedef aldı. Saldırıda iki Filistinli yaşamını yitirdi, 12 kişi yaralandı. İsrail ordusunun Bureyc ve Megazi mülteci kamplarına düzenlediği yoğun top saldırılarında da çok sayıda kişi yaralandı. İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinin güneydoğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi’ne düzenlediği saldırıda da en az sekiz Filistinli hayatını kaybetti. Sağlık ekipleri, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nusayrat kampında iki gün önce İsrail savaş uçakları tarafından bombalanan evlerinin enkazından er-Rai ailesinden üç çocuk ve annelerinin cansız bedenini çıkardı.

KIRBY: NETANYAHU’NUN VİDEODAKİ İFADELERİ DOĞRU DEĞİL

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları Ekim 2023’ten bu yana devam ederken, ABD ve İsrail arasında, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun silah sevkiyatına ilişkin Washington yönetimine yönelttiği eleştirilerin yol açtığı gerilim de sürüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajda dile getirdiği, ABD’nin ülkesine silah sevkiyatı yapmayı reddettiği iddiasıyla ilgili konuştu. Kirby, ABD’nin İsrail’e tüm ülkelerden daha fazla destek sağladığına dikkat çekerek, Netanyahu’nun videosu karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti.

“Başbakan Netanyahu’ya sağladığımız ve sağlamaya devam edeceğimiz destek uyarınca, bu sözleri kırıcı ve üzücü buluyoruz” diyen Kirby, ABD’nin İsrail’e desteğinin süreceğine işaret etti. Kirby, Netanyahu’nun bunu neden yaptığını kendisine sormak gerektiğini belirterek, videodaki ifadelerinin de doğru olmadığını yineledi.

NETANYAHU: ŞAHSIMA YÖNELİK SALDIRILARA KATLANMAYA HAZIRIM

Netanyahu da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından ABD’den İsrail’e silah ve mühimmat gönderilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Netanyahu, mesajında, “İsrail’in savaşta ihtiyaç duyduğu mühimmatı ABD’den alması koşuluyla şahsına yönelik saldırılara katlanmaya hazırım” ifadelerini kullandı.

İSRAİL BASINI: UYARILARA RAĞMEN ELEŞTİRİ VİDEOSUNU YAYINLADI

Netanyahu, salı günü sosyal medyadan ABD’yi ülkesine silah sevkiyatı yapmayı reddetmekle suçladığı bir video paylaşmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise bu konu hakkında ‘kamuya açık şekilde ileri geri konuşmanın’ fayda sağlamayacağını belirterek “7 Ekim’den beri yaptığımız gibi, faaliyetlerimizin gerçekleri göstermesine izin vereceğiz” demişti. Miller Netanyahu’nun ‘engellerden’ bahsederken neyi kastettiğini anlamadıklarını, bir sevkiyat dışında desteğin sürdüğünü ifade etmişti.

İsrail basınına yansıyan haberlere göre, konunun kamuoyu önünde tartışılmaması konusunda, bakanlar ve danışmanları da Netanyahu’ya uyarıda bulunmuştu; ancak, Netanyahu, bu uyarıları reddetmişti. İsrail’in Kanal 13 ve 12 televizyonlarının aktardığına göre, Netanyahu salı günü söz konusu videoyu yayınlamadan önce Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in de aralarında olduğu yetkililerin katıldığı bir toplantı yapılmıştı. İddiaya göre, toplantının tüm katılımcıları Netanyahu’nun eleştiri ‘niyetine’ karşı çıkmıştı.

‘BAŞBAKAN’IN İFADELERİ BIDEN YÖNETİMİNDE ÖFKE YARATTI’

Bakan Dermer, kamuoyu önünde karşı karşıya gelinmesinden yana olsa da Başbakan Netanyahu’dan kendisi ve Hanegbi perşembe günü Beyaz Saray’da ABD’li yetkililerle görüşene kadar beklemesini istedi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin de kamuoyu önünde bir eleştiriye karşı olduğu ifade edilirken, Kanal 13’e konuşan, ismi verilmeyen üst düzey bir İsrailli yetkili, “Netanyahu, kararını, danıştığı bakan ve danışmanların görüşüne aykırı olarak verdi” dedi. Yetkili, ayrıca Başbakan’ın ifadelerinin Joe Biden yönetiminde ‘çok büyük bir öfkeye’ yol açtığını söyledi.

ABD’DE BLINKEN-DERMER-HANEGBİ GÖRÜŞMESİ

Bu tartışmalar sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanegbi ve Stratejik İşler Bakanı Dermer dün ABD’de bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller tarafından yapılan yazılı açıklamada, Blinken’in ‘ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha dile getirdiği’ belirtildi. Açıklamaya göre, üç yetkilinin görüşmesinde Gazze’de ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması için devam eden çabalar ele alındı.

“Bakan, Gazze’ye insani yardım girişlerinin artırılması ve çatışma sonrası yönetim, güvenlik ve yeniden inşa planı için ek adımlar atılması gerektiğini vurguladı” denilen açıklamada, İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan karşılıklı saldırılara da değinildi. Açıklamada, konuya ilişkin şu ifadeler kullanıldı: “Bakan ayrıca Lübnan’da daha fazla tırmanıştan uzak durulmasının, İsrailli ve Lübnanlı ailelerin evlerine dönmelerine izin verecek diplomatik bir çözüme varılmasının öneminin altını çizdi.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx