BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven: ‘200 milyon dolarlık bir yatırım ve 1500 kişiye ek istihdam yaratan bir yatırım için hazırız’ 

Toygun ATİLLA

“Sigara sağlığa zararlıdır”

Hem de her türlüsü…

Bu haberi okurken asla bunu aklınızdan çıkartmayın.

Artık dev sigara şirketleri bile bunu söylemekten çekinmiyor ve ekliyorlar, “Hala sigara bağımlısı iseniz ve kurtulmak istiyorsanız. Sizler için daha az zararlı yeni ürünlerimiz var”

Londra’daki İngiliz Tıp Derneği Royal College of Physicians’ta gerçekleştirilen Birleşik Krallık E-Sigara zirvesindeki gözlemlerimden biri buydu.

Zirvede konuşulanlar arasında önemli başlıklar ve istatistikler de vardı:

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 22,3’Ü SİGARA İÇİYOR

Bugün dünya genelinde 1.1 milyar kişi sigara içmeye devam ediyor ve bırakmayı düşünmüyor. Bu oran, dünya nüfusunun yüzde 22,3’üne denk geliyor.

JAPONYA VE ABD YENİ KATEGORİ ÜRÜNLERİ DESTEKLİYOR

Japonya, Amerika ve Birleşik Krallık başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke, geleneksel tütün ürünleriyle kıyaslandığında yeni kategori ürünlerin kullanımını kontroller çerçevesinde destekliyor.

2030’DA 50 MİLYONA ULAŞACAK

Bu da yeni kategori ürünlerinin pazarını da genişletiyor. Bugün 24 milyon kişi yeni kategori ürünlerini kullanıyor. Bu rakamın ise 2030’da 50 milyona ulaşacağı ön görülüyor.

AR-GE İÇİN 301 MİLYON POUND

Bu noktada tabi şirketler, motivasyonlarını yeni kategorilere yöneltmiş durumda…

Şöyle ki,

2022’den beri yeni kategori ürünlere 2 milyar pound yatırım yapan BAT, 1600 Ar-Ge uzmanı ile yeni kategori ürünlerini geliştirebilmek için Ar-Ge çalışmaları için geçtiğimiz yıl 301 milyon pound harcamış.

Bu meblağın önümüzdeki yıl ise, milyar pounda çıkması bekleniyor.

DEV ŞİRKETLER TÜRKİYE PAZARINA GİREMEDİ

Bir diğer ve önemli gündem maddesi ise ülkelerde bu konudaki regülasyon sorunlarıydı.

Elbette bu noktada Türkiye’yi ilgilendiriyordu.

Yeni kategori ürünlerini pazarlayan dev şirketler Türkiye pazarına henüz giremedi.

Sigarayı bırakan, bırakmak isteyen toplumlara alternatif olarak sunulan ve “sağlığa daha az zararlı” olduğu iddiası ile pazarlanan yeni kategori ürünler, Türkiye’de henüz “yasak”…

Avrupa Birliği ülkelerinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde satışı serbest olan yeni kategori ürünleri Türkiye, Brezilya ve Avusturalya gibi ülkelerde pazara çıkamıyor.

KAÇAKÇILIK: MİLYAR DOLARLIK VERGİ KAYBI

Oysa ki,

Türkiye’de adım başı, özellikle gençlerin elinde ve Tobacco shoplarda bu yeni kategori ürünlerini görmek mümkün.

“Peki bu nasıl oluyor ?” sorusunu sorduğunuzda ise yanıtını hemen alıyorsunuz: “Kaçak”

İşte tam bu noktada, yeni kategori ürünlerine ait düzenlemelerin olmadığı ülkelerde iki sorunun ortaya çıktığı vurgulanıyor.

Bunlardan ilki sigara bağımlılığına dayalı sağlık riskleri ve merdiven altında satılan kaçak yeni kategori ürünlerin taşıdığı riskler.

Diğeri ise işin ekonomik boyutu.

O da kaçak ürünlerden dolayı oluşan ekonomik kayıp, yani vergi alınamıyor olması.

ERİŞİME ENGELİN TEK YOLU: DOĞRU REGÜLASYON

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven oluşan bu durumu şu sözlerle özetliyor “En iyisi tütün ürünlerinin hiçbirini kullanmamak; ancak daha az zararlı bir alternatif varsa göz ardı edilmemeli. Ülkemizde yasak olmasına rağmen özellikle genç nüfusta yeni kategori ürünlerin kullanımında artış var. Gençlerin erişimine engel olmanın tek yolu ise doğru regülasyondan geçiyor”

Böylece bu ürünlerin sadece lisanslı noktalarda satılacağına ve gençlerin ürünlere erişiminin kısıtlanacağına değinen Murat Güven, “Doğru regüle edilmediği takdirde, kaçak oranı giderek artacaktır” diyor.

5 YILDA 2 MİLYAR DOLARLIK VERGİ KAYBI

Murat Güven, İstanbul’da 18-50 yaş arası nüfusta puff’ların kullanımının yüzde 6,6’ya ulaştığını ifade ederek, “Dolayısıyla hali hazırda milyarca liralık bir vergi kaybından da bahsediyoruz. Regülasyonlar ve düzenlemeler hayata geçtiğinde bu kaçak ürünler engellenirken, sadece ilk yıl 100 milyon dolarlık bir vergi kaybının önleneceğini öngörüyoruz. Bu rakam beş yıllık süreçte 2 milyar dolara ulaşacak.”

BAT 200 MİLYON DOLARLIK YATIRIMA HAZIR

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven, 200 milyon dolarlık bir yatırım ve 1500 kişiye ek istihdamdan yaratan bir yatırım için hazır olduklarını vurgulayarak, “Bu yatırımla birlikte ihracatta Türkiye bir üs olarak konumlanabilir ve ülkemizin ihracat geliri de önemli ölçüde artabilir” sözlerini noktalıyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir