Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Genç ve Eğitimli Kullanıcılar, Dolandırıcılık Tehditlerini Fark Etmekte Zorlanıyor!

Dolandırıcılık denince akla genellikle yaşlılar gelir ancak Almanya’da yapılan bir ankete göre, genç ve eğitimli kullanıcılar dolandırıcılık girişimlerini fark etmede diğer kesimlere göre daha yavaş kalıyor. Artık dijital çağın “akıllı telefon kuşağı” bile dolandırıcılık tuzaklarından kaçamıyor.

GASA (Küresel Dolandırıcılık Karşıtı İttifak) ve dolandırıcılık tespit firması BioCatch’in hazırladığı rapora göre Almanya’da yetişkin nüfusun %54’ü son bir yıl içinde en az bir dolandırıcılık girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bu saldırıların sonucunda %19’u para kaybetti ve ülke genelinde toplam zarar 10,6 milyar avroya ulaştı. Kişi başı ortalama kayıp ise 820 avro civarında.

Tuzakların Yeni Adresi: WhatsApp

Artık dolandırıcılar klasik e-posta yöntemlerini terk ederek mesajlaşma platformlarına yöneldi. Son 12 ayda gerçekleşen dolandırıcılık girişimlerinin %84’ü doğrudan mesajlaşma platformlarında meydana geldi. Bu platformlardan en çok hedef alınan ise WhatsApp (%59) oldu. Onu sırasıyla Gmail (%33), Instagram ve Facebook (%27), TikTok (%21) takip etti.

Mağdurların %80’i dolandırıcılığı ödeme sağlayıcılarına bildirse de, %60’ı herhangi bir işlem yapılmadığını ya da bir işlem gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini bilmediklerini belirtiyor. Geri alınabilen kaybı kısmen belirtenlerin oranı ise yalnızca %35.

Ankete katılan ebeveynlerin dörtte biri, çocuklarının da dolandırıcılığa kurban gittiğini belirtti. Dolayısıyla tehlike sadece yetişkinleri değil, dijital dünyaya doğan çocukları da tehdit ediyor.

Bu sadece bir finansal mesele değil. Katılımcıların üçte ikisi, dolandırıcılarla yaşadıkları deneyimlerin kendilerinde ciddi duygusal stres yarattığını ifade ediyor. Güvensizlik, kaygı ve hatta suçluluk hissi, dijital dolandırıcılığın oluşturduğu görünmez etkiler arasında yer alıyor.

Yazım Hatası Artık Yeterli Değil

Kullanıcılar, dolandırıcılığı fark etmede genellikle mesajlardaki yazım ve dil bilgisi hatalarını kontrol etme eğiliminde olsalar da artık bu yöntem yetersiz hale geldi. Dolandırıcılar da giderek profesyonelleşiyor. Rapora göre en etkili önlem, çevrimiçi incelemeleri kontrol etmek ve iade edilebilir ödeme sistemlerini (örneğin PayPal) kullanmak.

Related Posts

Güler: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseltilecek

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 lira olan SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli aylığını, TÜİK’in yüzde 16,67 TÜFE artış oranını dikkate alarak 16 bin 881 liraya yükseltmiş bulunuyoruz” dedi.

Mansur Yavaş’tan “emekli aylığı” açıklaması: Bu rakamın hayatın gerçekleriyle hiçbir ilgisi yok!

Mansur Yavaş’tan “emekli aylığı” açıklaması: Bu rakamın hayatın gerçekleriyle hiçbir ilgisi yok!

En düşük emekli maaşına zam gelecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

İkinci el araç almak isteyenler için en uygun banka kredileri belli oldu

İkinci el araç sahibi olmak isteyenler için bankaların kredi teklifleri sürüyor. Birçok banka ikinci el araç alımı için kredilerini açıkladı. İkinci el araç alım satımında önemli bir unsur olan kredilerin ödeme planları da bankalar tarafından …

Osmangazi Köprüsü 108 milyar lira tasarruf sağladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü’yle 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira ve zamandan 85 milyar lira olmak üzere 108 milyar lira tasarruf ettiklerini bildirdi.

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.