TİSK’in ev sahipliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılında çalışma hayatı” başlığıyla düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu’nda dikkat çeken uyarılar yapıldı. Nüfusun yaşlanmasına vurgu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Yaşlı nüfusun istihdamda yer almasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.
TİSK’in düzenlediği Türk-İş, Hak-İş ve Çalışma Bakanlığı’nın da katıldığı forumda konuşan Bakan Işıkhan, bundan sonraki dönem için ‘yaşlılık’ başlığının öne çıkacağına dikkat çekti. Işıkhan, “Nüfusumuz yaşlanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın vaadi olan Yaşlılık Bakım Sigortası’nı da orta vadeli bir dönem içerisine hayata geçirmek zorundayız. Sosyal devlet mekanizmalarını hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurt sevgisi ona hizmet ile ölçülür” sözünü vasiyet olarak gördüklerini ifade eden TİSK Başkanı Akkol, önümüzdeki dönemin önceliklerini şöyle anlattı:
İŞSİZLİK DE VAR İŞÇİ AÇIĞI DA
“Operasyonlarımızın ve yatırımlarımızın sürdürülebilirliği için uygun koşullu finansmana ihtiyacımız var. Üretim maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Verimlilik artışı için destekleyici mekanizmaları hep birlikte ortaya koyabilmeliyiz. AB Yeşil Mutabakatı konusunun önemini herkes anlamış durumda. Gerekli aksiyonları almazsak milyarlarca ’luk karbon vergisi ödemek zorunda kalacağız. Bu mutabakata uyum için devletimizin desteği çok mühim. Yatırım çekemeyen ülkeler üretimde yavaş ilerliyor. Biz de bu konuyu her zaman ana odağımızda tutuyoruz.
Sanayicimiz, esnafımız, turizmcimiz işgücüne erişimde ciddi zorluklar yaşıyor. Bir tarafta Avrupa’dan Türk işgücüne belirli segmentlerde çok büyük talep var. Bazı işyerlerimiz ‘İşgücü açığı var, üçüncü vardiyayı koyamıyoruz’ açıklamaları yapıyor. Diğer tarafta halen gençlerimizde hatırı sayılır bir işsizlik var. Dolayısıyla bu ikisini bir araya getirecek programlara ihtiyacımız var. İşverenin, yatırım ve istihdamı destekleyecek önemli adımlara ihtiyacı var.”
AYNI ÇÖP ARABASINDA İKİ AYRI MAAŞ
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise yaptığı konuşmada ücret farklılıklarına dikkat çekti. Aynı çöp arabasında biri sağda biri solda olan iki çöpçü arasında bile 10 bin liralık ücret farkı olduğunu vurgulayan Atalay, “Memur emeklisine yüzde 50, işçi emeklisine yüzde 37 zam da inanın hiç doğru değil” ifadelerini kullandı. Ücretlerden alınan vergide düzenleme yapılmasını istediklerini kaydeden Atalay, “Bugünden itibaren vergide adalet için 81 ilde bilboardları giydireceğiz” diye konuştu.
İTİRAZIMIZ ASGARİ ÜCRETİN ORTALAMA ÜCRET OLMASINA
-Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmasında odak noktası Türkiye’deki endüstriyel ilişkiler sistemi oldu. Sistemin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Arslan, “Bunun birlikte yapılması gerekiyor. Asgari ücret de bu kapsamda ele alınmalı. İtirazımız, asgari ücret rakamınına değil. Burada belirlediğimiz ortalama ücrettir. Buna dikkat çekiyoruz. Asgari ücretin minimum ücret olarak kalacağı bir sistemi hep birlikte kurmamız gerekiyor.”