Ev sahibi ve kiracılara bir masraf daha çıktı: Kira fiyatlarıyla yarışıyor

İstanbul’daki pek çok site ve apartmanda aidat ücretleri, 2025 yılı itibarıyla ciddi oranlarda arttı.

NTV’nin haberine göre, ocak ayında başlayan zamlarla birlikte aidat oranları yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişen seviyelere yükseldi. Lüks villa sitelerinde aidatlar 50 bin liranın üzerine çıkarken, rezidanslardaki aidatlar ise 25 bin lirayı bulabiliyor. Bu artışlar, özellikle kiracılar için büyük bir mali yük oluşturuyor.

İTİRAZ ETME HAKKI BULUNUYOR 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kat mülkiyeti kanununa göre aidatlarla ilgili belirlenmiş bir üst sınır bulunmadığını ancak lüks hizmetlerin maliyetlerinin kat maliklerine zorla yüklenecek ek ücretler olmadığını belirtiyor. 

Lüks sitelerde bebek bakım odası gibi özel hizmetler sağlanması durumunda, bu hizmetlerden yararlanmayacak kişilere bu hizmetlerin bedelinin zorla yüklenemeyeceğini ifade ediyor. Kiraz, bu tür ek masraflara karşı kat maliklerinin itiraz etme hakkına sahip olduğunu belirterek, site yönetimlerinin genel kurul kararlarını hukuka uygun şekilde alması gerektiğine dikkat çekiyor.

AİDAT BORÇLARI VE HUKUKİ SÜREÇLER 

Aidat borçlarının ödenememesi durumunda, site sakinleri icra takibi ve mahkeme süreçleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle aidatları ödemekte güçlük çeken bazı vatandaşlar, hukuki yollara başvuruyor. 

Genel kurula katılmayan ya da alınan kararlarla ilgili itirazda bulunmak isteyen kat maliklerinin, 6 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine başvurup haklarını arama hakkı bulunuyor. Bu durum, aidat borçları nedeniyle yaşanan tartışmaların yargıya taşınmasına yol açıyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

İstanbul’daki artan aidat bedelleri, pek çok vatandaşın gündeminde yer almaya devam ediyor. Kiracılar ve ev sahiplerinin, aidat artışları ve ek masraflar konusunda dikkatli olması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Usulsüz zamlar ve haksız masraflara karşı hukuki hakların savunulması, vatandaşların mali açıdan mağduriyet yaşamamaları için önemli bir adım olacaktır.

Related Posts

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir