İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Türkiye Ekonomisi

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Van Allen Radyasyon Kuşakları ve Ekonomi konulu yazısında, Türkiye ekonomisindeki denge unsurlarını değerlendirdi. Fizikçi James Van Allen’ın radyasyon kuşakları keşfini referans alan Eğilmez, faiz, kur ve risk alanlarını ekonomik koruma katmanları olarak yorumladı.

Van Allen radyasyon kuşakları, güneşten yayılan enerji yüklü parçacıkların gezegen manyetosferi tarafından tutulması sonucu oluşan bir bölgedir. Eğilmez, bu kuşakların atmosferi koruyarak yaşamın devamını sağladığını vurguladı.

Eğilmez, ekonomide de faiz – kur kuşağı ve düşük risk kuşağının koruyucu işlev gördüğünü belirtti. Ancak bu kuşakların dengesizliklerin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Örneğin, faizlerin enflasyonun üzerinde olması durumunda tüketimin azalacağını ve fiyat artışlarını yavaşlatacağını belirten Eğilmez, fiyatların dengede tutulması için faizlerin enflasyonun üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Aksine, faizlerin enflasyonun gerisinde kalması durumunda talebin ve döviz talebinin artacağını ve kur artışı ile maliyet enflasyonuna yol açacağını anlattı.

Eğilmez, ekonomideki riskin de talep ve maliyet enflasyonunu tetikleyerek istikrarsızlık yarattığını vurguladı. Türkiye’nin ekonomik dengeyi sağladığı dönemlerde istikrara kavuştuğunu ancak denge bozulduğu zamanlarda çeşitli sıkıntılara yol açtığını ifade etti.

Related Posts

Kripto yatırımcıları dikkat: Sıkı denetimler yolda!

Sermaye Piyasası Kurulu kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecine dair yeni ilke ve esasları açıkladı. Platformların denetim için gerekli belgeleri düzenli olarak sunması ve bağımsız denetçilerle sözleşme yapması zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, sektördeki şeffaflık ve güvenliği artırmayı hedefliyor.

İzmir’e kruvaziyerle binlerce turist geldi

Yunanistan’dan gelen 2 bin 742 yolculu “Costa Fascinosa” ile 1798 yolculu “Marella Discovery 2” adlı kruvaziyerler, sabah İzmir Limanı’na demirledi. Gemilerdeki çoğunluğu İngiliz, İtalyan ve İspanyol turistler, kent merkezindeki turistik alanların …

Cem Boyner: Bu ülkede sabah uyandığınızda ne olacağı belli değil

Türkiye ve Avrupa’da faaliyet gösteren ticari gayrimenkul geliştirme yönetim ve danışmanlık şirketi ECE, Türkiye’deki 25. yılını 14. Perakende ve Gayrimenkul Zirvesi’nde kutladı. Zirvede Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, ‘Geçmişten …

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2025 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı …

Tarifelere rağmen Çin’in ihracatı arttı

Çin’in nisan ayında ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. ABD’ye ihracat yüzde 21 düşerken ASEAN’a yüzde 20,8, AB’ye ise yüzde 8,2 yükseldi. Ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olurken, iki ülke arasındaki ilk tarife müzakeresi bugün İsviçre’de yapılacak.

Hazine gelirini faize yedirdi: Faiz payı yüzde 21’i aştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, nisan ayında nakit gelirler 1 trilyon lirayı aşsa da, harcamalar 1,2 trilyon lirayı bulunca Hazine 183 milyar 495 milyon TL açık verdi. En büyük kalemlerden biri olan faiz ödemeleri ise 257 milyar liraya dayandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir