Mahfi Eğilmez iPhone örneğiyle açıkladı: Trump’ın gümrük vergilerinin amacı ne?



Dr. Mahfi Eğilmez: Ticaret Savaşlarında Yeni Dönem

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, bloğunda yayımladığı ‘Herkesin kaybedeceği oyun‘ başlıklı yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın dış ülkelere uyguladığı yeni gümrük vergilerini değerlendirdi.

Trump’ın Gümrük Vergileri ve Ticaret Savaşları

Eğilmez, ticaret savaşlarının bir ülkenin ya da her iki tarafın ithalatı engelleme gücünü kullanarak başladığını belirterek, “Bu engellemenin en nazik şekli kur savaşları yoluyla, en sert biçimi ise gümrük vergileri ve kotalar yoluyla yapılır. Kur savaşları bir süredir devam ediyordu. Şimdi Trump’ın başlattığı gümrük vergilerine dayalı ticaret savaşları dönemine girmiş bulunuyoruz” dedi.

Trump’ın Önlemleri ve Küresel Etkileri

Eğilmez, bu ticaret savaşının yalnızca ABD ve Çin arasında olmasının, bir ülkenin kazançlı çıkması ve diğerinin kaybetmesi ya da her iki ülkenin de kaybetmesiyle sonuçlanacağını ifade etti. Ancak, Trump’ın aldığı ithalat kısıtlayıcı önlemlerin yalnızca Çin’e değil, tüm dünyaya yönelik olduğunu belirterek, şu an için yalnızca Çin’in misilleme yaptığını fakat başta AB olmak üzere diğer ülkelerin de misilleme yapmaya hazırlanabileceğini vurguladı.

Ticaret Savaşlarında iPhone Örneği

Küreselleşmiş üretim yapısının ticaret savaşları kazananı olmayacağını açıklayan Eğilmez, örnek olarak dünyaca ünlü ABD markası iPhone’u ele aldı. Eğilmez, “Apple şirketi, iPhone’un tasarımını, yazılımını ve bazı parçalarını üretirken, geri kalan parçalar Almanya, Güney Kore, Çin, Japonya, İsviçre, Tayvan gibi ülkelerdeki şirketlere yaptırılıyor” dedi. Bu parçaların, Çin, Tayland, Malezya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Singapur, Filipinler gibi ülkelerde bir araya getirilerek üretildiğini ve en büyük üretimin Çin’de yapıldığını ifade etti.

Trump’ın Amacı ve Sonuçları

Eğilmez, küreselleşmiş üretim yapısında gümrük vergilerinin artmasının, ürün fiyatlarını yükselteceğini belirterek, Trump’ın bu vergilerle amacının, dünyanın dört bir yanına dağılmış üretimi ABD’ye çekmek olduğunu vurguladı. Eğilmez, “Gümrük tarifeleri, bu ürünlerin çok daha pahalıya mal olmasına yol açacak ve parçaları üreten ülkelerin düşük ücret avantajı kaybolacak” diyerek, bu durumda parçaların ABD’de üretilmesinin ekonomik hale geleceğini söyledi.

Fiyat Artışı ve Küresel Pazar

Eğilmez, “ABD’de üretim artarsa, hem istihdam yaratılacak hem de daha fazla katma değer içeride kalacak” dedi. Ancak, iPhone’un daha pahalıya üretilip satılacağına dikkat çekerek, “iPhone’un satış fiyatı arttıkça, daha düşük fiyatlı rakip cep telefonları piyasayı ele geçirecek” ifadelerini kullandı.

Küreselleşmeye Karşı Durum

Eğilmez, bu durumun yalnızca ABD için değil, diğer ülkeler için de geçerli olacağını ve sonuç olarak mal piyasalarındaki fiyat dengelerinin çok daha yüksek düzeylere çıkacağını söyledi. Eğilmez, “Üretici de tüketici de kaybedecek. Daha yüksek refah için küreselleşme sloganıyla çıkılan yolda tam tersi bir aşamaya gelmiş durumdayız” diyerek, küreselleşme sürecinde tersine bir aşamaya geçildiğini belirtti.


Related Posts

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir