Maksimum fayda için sarımsağı böyle tüketin: En sağlık haliymiş!

Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikler taşıyan sarımsak binlerce yıldır mutfakların vazgeçilmezi. 

Kan pıhtılarını önleme, kalp krizi riskini azaltma, kötü kolesterol seviyelerini düşürme ve yüksek tansiyonla mücadele etme özellikleriyle öne çıkan sarımsak, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmesinden, bağışıklık sistemini güçlendirmesine kadar her derde deva. Ancak, bu doğal şifanın etkili olabilmesi için doğru tüketim yöntemlerinin bilinmesi de büyük önem taşıyor.

Sarımsak A, B1, B2, C, PP vitaminleri ile magnezyum, demir, çinko, bakır ve fosfor gibi mineraller içeriyor. 

Sarımsağı pişirme işleminden sonra ekleyin

Tam bir besin deposu olarak öne çıkan sarımsak ayrıca flavonoidler ve esansiyel yağlar da içeriyor. 

Polonyalı beslenme uzmanı Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska’ya göre bu şifalı bitki çiğ tüketilmeli. Beslenme uzmanı çiğ sarımsağın haşlanmış veya kızartılmış sarımsağa göre daha faydalı olduğunu belirtiyor. 

Jędrzejewska, eğer sarımsak sıcak bir yemeğe eklenecekse, besin değerini korumak için pişirme işleminin sonunda eklenmesini de tavsiye ediyor. 

Öte yandan, ısıl işlemin sarımsağın besin değerini ve özellikle antibakteriyel etkisini önemli ölçüde azalttığına dikkat çekiyor. 

Metal yerine seramik ya da tahta kullanın

Sarımsağı keserken kullanılan aletlere dikkat etmek de bu şifalı bitkiden maksimum fayda sağlamak için önemli. 

Uzmanlar, birçok kişinin bıçak veya metal pres kullanmaya alışkın olduğunu, ancak bunun en iyi seçenek olmadığını belirtiyor. Allicin metalle reaksiyona girerek etkinliğini azaltabileceği için seramik veya tahta bir alet tercih etmek ya da sarımsağı elle ezmek daha uygun bir yöntem olarak öneriliyor.

Sarımsağın antibakteriyel etkisinden en iyi şekilde yararlanabilmek için günlük yaklaşık 5 gram çiğ sarımsak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu miktar, genellikle iki ila üç diş sarımsağa denk geliyor ve kişisel tercihlere göre değişkenlik gösterebiliyor.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri