Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, 10 Bin Büyük Mükellefi İncelemeye Alıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, büyük şirket ortakları arasında yer alan 10 bin büyük mükellef için vergi incelemesi başlatıyor. Kurul, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gelir Vergisi beyannamesi vermeyen ve vergi beyanları ile potansiyel gelir ve harcama düzeyleri arasında uyumsuzluk bulunan 10 bin mükellefin “Yüksek Gelir Grupları Gözetim ve Uyum Programı” kapsamına alındığını duyurdu.
Ekonomim’den Abdullah Tolu, Vergi Denetim Kurulu’nun bu adımını değerlendirerek, “Beyanname Gözetim Programı” çerçevesinde 2024 hesap dönemine ilişkin analiz çalışması sonucunda 500 bin mükellefin tarandığını ve 40 bin riskli mükellefin belirlendiğini aktardı. Bu mükelleflere uyarı yazısı gönderilerek, vergide gönüllü uyum sürecine katılmaları teklif edildi. Ayrıca, riskli görülen grupların özel müfettişler tarafından yeniden değerlendirileceği ve uyum sağlayan mükelleflerin bu programdan çıkarılacağı belirtildi.
Büyük Şirketler Kimler?
Vergi Denetim Kurulu, 2023 ve 2024 vergilendirme dönemlerinde B1, B2, B3 düzeyindeki şirketleri büyük şirketler grubuna dahil etti. Tolu’ya göre, büyük şirket statüsünde yer alan şirketleri şu şekilde sınıflandırabiliriz:
- B1 Mükellefleri: Aktif büyüklüğü, net satışlarının ortalaması 1 milyar 300 milyon TL üzeri olan veya özkaynakları 340 milyon TL üzeri olan veya geliri 65 milyon TL üzeri olanlar.
- B2 Mükellefleri: Aktif büyüklüğü, net satışlarının ortalaması 350 milyon TL ile 1 milyar 300 milyon TL arasında olan veya özkaynakları 90 milyon TL ile 340 milyon TL arasında olan veya geliri 17 milyon 500 bin TL ile 65 milyon TL arasında olanlar.
- B3 Mükellefleri: Aktif büyüklüğü, net satışlarının ortalaması 120 milyon TL ile 350 milyon TL arasında olan veya özkaynakları 35 milyon TL ile 90 milyon TL arasında olan veya geliri 6 milyon TL ile 17 milyon 500 bin TL arasında olanlar.
Müfettişler Görevlendirildi
10 bin kişiyle yapılacak görüşmeler için çok sayıda Vergi Müfettişi görevlendirilirken, süre sınırlaması getirildi. Müfettişlerin, tebligat ve telefon görüşmesi süreçlerini 3 Haziran 2025’e, mükelleflerle yüz yüze görüşme ve raporlama süreçlerini ise 30 Haziran 2025’e kadar tamamlamaları gerekiyor. Yüz yüze görüşmeler, müfettişlerin çalışma adreslerinde gerçekleştirilecek.