Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Ödemeler için son gün yarın

Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Süre Uzatımı ve Ödeme Kolaylığı

Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname süresi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemine ait beyanname vermeyi öngören süreyi 5 Mayıs’a kadar uzattı. Bu süre içinde beyanname verenlerin ödemelerini de aynı tarihe kadar yapmaları gerekmektedir.

Özel hesap dönemi belirleyen kurumlar ise vergilerini, beyannamelerini verdikleri ayın son gününe kadar ödeyebilme imkanına sahiptir.

Vergi mükellefleri, vergilerini çeşitli yöntemlerle ödeyebilirler. GİB’in “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartları veya hesapları, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartları ile ödeme seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve PTT şubeleri de vergi ödemeleri için alternatif kanallar olarak kullanılabilmektedir.

Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim Fırsatı

Beyannamelerde bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesintilerle ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar ile kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine dair bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir. Ayrıca AR-GE harcamaları, tasarım faaliyetleri, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin belgelerin de beyannamelerle birlikte sunulması gerekmektedir.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları yerine getirenlerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda, indirimden yararlanabilmek için ilgili yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gerekmektedir. (Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç).

Related Posts

İlk astronot Gezeravcı’dan TEKNOFEST mesajı: İlgi, alaka çok memnun edici

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TEKNOFEST KKTC’ye çok büyük ilgi gösterildiğine işaret ederek, “Gelen katılımcı kardeşlerimizin çoğu sadece gezmek amacıyla değil, bizzat stantlarda oluşturulmuş öğelerin içerisinde rol alma, yarışmacı olarak katılmak için buradalar.” dedi.

Bakan Kacır: Kıbrıs Türk halkının ev sahibi olduğunu tüm dünyaya ilan ettik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), dünyanın dört bir yanına hizmet sunacak bilişimcilerin adresi konumuna gelmesini arzu ettiklerini belirterek, “Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının yolcu değil hancı, misafir değil ev sahibi olduğunu tüm dünyaya tekrar ilan ettik.” dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü: KAAN’ı 2027’de kesin TEKNOFEST’te görürüz

Milli Muharip Uçağı KAAN’ın son durumunu aktaran TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, “KAAN şu anda gayet güzel gidiyor. 2 tane prototipimiz montaj aşamasında. Bu sene sonuna kadar inşallah birinciyi hazırlayıp, önümüzdeki senenin başında uçuşa geçireceğiz. Hemen arkasından 2’nci geliyor. Önümüzdeki sene sonuna doğru ise 3’üncü uçağımız gelecek. Bunlarla çok yoğun test kampanyası yürütmemiz gerekiyor. Ayrıca KAAN’ı 2027’de kesin TEKNOFEST’te görürüz” dedi.

TESK’ten Kurban Bayramı uyarıları

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

TZOB’dan don felaketine ilişkin açıklama: ’65 ilimizi etkiledi’

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar don felaketine ilişkin açıklamada bulundu. Bayraktar “65 ilimizde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi” dedi.

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir