NASA’nın yeni teleskobu tüm gökyüzünün fotoğrafını çekmeye başladı: İşte ilk görseller

NASA’nın Yeni Teleskobu SPHEREx, Göklerin Derinliklerine Açılıyor




NASA‘nın yeni nesil uzay teleskobu SPHEREx, 1 Mayıs’ta bilimsel keşif yolculuğuna başladı. Her gün 3.600 farklı görüntü yakalayarak evrenin en detaylı haritasını oluşturacak olan teleskop, tüm gökyüzünü tarayacak.

Gökyüzünün Detaylı Haritası Çıkarılıyor

11 Mart’ta fırlatılan SPHEREx, yaklaşık 25 ay sürecek olan görevinde Dünya çevresinde 11.000’den fazla tur atacak. Teleskop, farklı dalga boylarında ışık yakalayarak eş zamanlı altı ayrı fotoğraf oluşturuyor. Elde edilen veriler, kozmik kaynakların özelliklerini belirlemek için spektroskopi yöntemiyle incelenecek. İki yıl içinde dört ayrı gökyüzü haritası oluşturulması planlanıyor.




Evrenin Gizemleri Aydınlatılıyor

SPHEREx’in temel amacı, evrenin oluşumuna dair bilinmeyen yönleri ortaya çıkarmak. “Kozmik enflasyon” olayını araştıran teleskop, galaksilerin konumlarındaki değişiklikleri inceleyerek evrenin nasıl genişlediğine dair yeni bilgiler sunmayı hedefliyor. Ayrıca, 102 farklı kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen SPHEREx, uzak galaksilerdeki yaşam bileşenlerini ve yıldızlararası bulutlardaki yapıları da detaylı bir şekilde inceleyecek.




SPHEREx’in bu büyüleyici keşif yolculuğu, evrenin oluşumuna dair bilinmeyen pek çok soruyu cevaplaması ve güneş sistemimizin kökenini anlamamıza yardımcı olması bekleniyor. Bilim insanları, teleskopun gözlemlerinden elde edilen verilerle evrenin gizemlerini çözerek yeni keşiflere imza atmaya hazırlanıyor.

Related Posts

Youtube herkesin günde en az 1 kere tıkladığı özelliği tamamen kapatıyor

Youtube yıllardır kullanılan trendler sekmesini kapatma kararı aldı.

Lazca artık Google’ın listesinde: Kelimelerdeki sır ortaya çıkarılacak

Google, tehlike altındaki dilleri koruma hedefiyle geliştirdiği Woolaroo platformuna Lazcayı da ekleyerek sessiz ama tarihi bir adım attı. Güneydoğu Karadeniz’in kadim sesi, yapay zekâ destekli bu sistem sayesinde yeniden yankı bulurken; çay bardağından serendere kadar pek çok kültürel öge artık Lazca ismiyle anılacak.

Yapay zeka ile gelen protez devrimi! Akıllı protezler dikkat çekiyor

Tıp dünyası, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin protez organlarla entegrasyonu sayesinde çığır açan gelişmelere sahne oldu. Yapay zeka destekli protez organlar, hem hastaların yaşam kalitesini artırıyor hem de sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde …

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.