Şimşek: İzahı kabul edilmeyenlere vergi incelemesi başlatılacak

Enflasyon Muhasebesi Denetimleri Hakkında Açıklamalar

Bakanlık kaynaklarına göre, enflasyonla birlikte mali tabloların etkilerden arındırılması için 2023 yılı kararıyla 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesi uygulamaları tekrar yürürlüğe girdi. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini amaçlayan bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, enflasyon düzeltmesi sonucunda vergi yükümlülükleri ortaya çıkabilmektedir. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, yanlış ve usulsüz uygulamalara yönelik denetim çalışmalarını başlattı. Denetimler, enflasyon muhasebesini yanlış uygulayan veya suiistimal eden mükelleflere odaklanmaktadır.

İzahı Kabul Edilemeyenler İncelemeye Alındı

VDK Risk Analiz Merkezi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda hatalı işlem yaptıkları değerlendirilen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleriyle ilgili açıklamalar yapmaları için izaha davet edildi. Yapılan incelemeler neticesinde hatalı uygulama kabul eden mükellefler, yeni beyannamelerini verdiler ve enflasyon muhasebesi uygulamalarında 13,5 milyar liraya yakın artış sağlandı.

Hatalı uygulamalar tespit edilen ve izahları kabul görmeyen mükellefler ise detaylı inceleme sürecine alındı. Bu süreçte tespit edilen mükelleflerle ilgili matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı belirlendi. Denetim sürecinin devamında, bu tutarın artması beklenmektedir.

“Mükellef Haklarına Saygı Göstermek Önemli”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin amacının vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmelerinin usule uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Şimşek, mükelleflerin beyannamelerini doğru bir şekilde vererek ileride cezalı durumlarla karşılaşmamalarının önemine değindi.

“Dezenflasyon Sürecinde Düzeltme İhtiyacı Azalacak”

Bakan Şimşek, enflasyon muhasebesi denetimlerinin işletmeler ve kamu maliyesi için şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirtti. “Dezenflasyon sürecindeki başarıyla, düzeltme ihtiyacının azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir