Marmara Denizi’nde müsilaj alarmı: Balıkçılar avcılık yapamıyor

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde balık avcılığının müsilaj nedeniyle yapılamadığını belirtip, “Şu an avcılığımız tamamen kapandı ” dedi.

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde 2020 yılında görülen müsilaj, bu yıl da görülmeye başlandı. Müsilaj boğazın bazı noktalarında az miktarda görülürken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla etkisini artırdı. Balıkçıların seyir yapmakta zorlandığını söyleyen DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Marmara Denizi’nde balık avcılığının müsilaj nedeniyle yapılamadığını belirtti.

“Çok büyük bir av baskısı oldu” 

Müsilajın ciddi oranda artmaya devam ettiğini söyleyen Karabiber, “Çanakkale Boğazı’nda müsilaj şu anda yoğun bir şekilde görünüyor. Marmara Denizi’nden akıntılarla, fırtınayla Kuzey Ege’ye akan müsilaj Gökçeada, Saros Körfezi’ne doğru yöneldi, oraları da kapattı. Şu anda yalnızca Bozcaada, Küçükkuyu bölgelerinde müsilaj yok. Bu durum nedeniyle bütün balıkçı tekneleri aynı noktaya yöneliyor. Balıkların üzerine çok büyük bir av baskısı oldu. 1 haftadan beri sert bir fırtına etkili oluyor. Bu fırtınaların biraz da olsa müsilajı bastıracağını umuyoruz ” dedi.

“Kirlilik önlenmezse Marmara Denizi ölecek” 

Balıkçıların yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Karabiber, “Tekirdağ Hoşköy’den bir balıkçı arkadaşımız bir video attı. Müsilaj deniz dibinde çamur şeklinde. Balıkçı arkadaşımız ağını kaldıramamış. O bölgeye gırgır teknesiyle bir ağ atmam demek, ağımı tamamen denizde bırakmam demek. Müsilaj hızla artıyor. Marmara Denizi’nde müsilajla ilgili acil eylem planı oluşturulmuştu. O plana uyulmazsa, kirlilik önlenmezse Marmara Denizi ölecek. Müsilajın her yıl böyle olduğunu düşünün, Marmara Denizi biter. Şu an o hale geliyoruz. Balıkçılar şu anda denize açılmakta zorlanıyor. Motorlarımız su soğutmalıdır. Müsilaj bu makinelerinin soğutma sisteminin filtrelerini tıkama noktasına geldi. Avcılığı bırakın artık seyir yapmayı bile güçleştiriyor ” açıklamalarında bulundu.

“Çok büyük risk yaratıyor” 

Karabiber, “Marmara Denizi’nde şu anda çalışan hiç balıkçı yok. Hepsi Karadeniz veya Ege’ye geldi. Marmara’dan çıkan müsilaj, Ege’de de bir bölgeyi kapattı. Herkes bir noktaya yığıldı. Bu da iyi bir sonuç doğurmuyor. Cihazlarımız, sonarlarımız müsilajın yoğun olduğu bölgeyi gösteriyor. Çanakkale Boğazı’nda birkaç noktada balık bulduk ama müsilaj yoğunluğu nedeniyle ağ atamadık. Ağ patlıyor, kayboluyor. Normalde 1 saatte toplanan ağı toplaması 6-7 saati buluyor. Bu zaman zarfında akıntıyla tekne karaya vurabiliyor, gemi hattına çıkabiliyor. Çok büyük risk yaratıyor. Şu an avcılığımız tamamen kapandı ” diye konuştu. (DHA)

Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye’de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İstanbul’da belediyelere terör soruşturması!

TIKLAYIN | Uyuşturucuyla yakalanan Özel harekatçılar, Komiser Kürşat’ın intiharıyla bağlantılı tayinler: Emniyet’te neler oluyor?

TIKLAYIN | Mansur Yavaş’tan “ikili aday” formülü

TIKLAYIN | Icardi’nin sözleşmesi dondurulacak!

TIKLAYIN | Trafik cezaları artacak, hapis cezası geliyor

Related Posts

Son dakika: CHP otobüs şoförü için 13 yıl hapis istenildi

CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförü Gökhan Gülyurt hakkında, polislerin “dur” ihtarına uymayıp aracı üzerlerine sürdüğü gerekçesiyle, zincirleme şekilde “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 13 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

Antalya’da denizde erkek cesedi bulundu!

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi açıklarında denizde erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan kişinin yabancı uyruklu olabileceği değerlendiriliyor.

Bakanlık İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza kesti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Tire ilçesinde açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL idari para cezası uyguladı.

El yıkama dayatması delirmesine neden oldu! Doktor Semmelweis’in değeri yıllar sonra anlaşıldı

1847’de Viyana Genel Hastanesi’nde artan lohusa ateşi vakalarını engellemek amacıyla tıp öğrencilerine cesetlerle temas sonrası el yıkama zorunluluğu getiren Macar doktor Ignace Philippe Semmelweis, meslektaşlarının şiddetli direnciyle karşılaşarak önce itibarsızlaştırıldı, ardından ruh sağlığını yitirdi.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir